Endelig fik Middelfart Havbad sin sauna

Reportage af journalist, Kristina Højer Nørgaard
Torsdag d. 10. december 2020

Torsdag eftermiddag indviede Middelfart Havbad deres nybyggede sauna i selskab med sponsorer, håndværkere og viceborgmesteren.

Her skåler sponsorer og viceborgmesteren for den nye sauna på Middelfart Marina.

– Nu skete det, udbryder Thomas Petersen, formanden for Middelfart Havbad i sin velkomsttale og slår ud med højre hånd mod saunaen bag ham. Foran ham står en lille skare på 9 mennesker.

Det er en af de dage, hvor solen ikke viser sig, før den igen er gået ned. Vejret er gråt, det støvregner og en skarp kold vind bider i kinder og fingre. Alligevel skinner et lys klart på molen på Middelfart Marina. Lyset kommer fra den splinternye sauna, som Middelfart Havbad står bag.

– I dag er vi klar til at tænde op i saunaen. Vi har kæmpet for det i flere år, fortsætter Thomas Petersen.

Siden februar 2017 har Middelfart Havbad arbejdet på at få saunaen opført. I samarbejde med kommunen og med støtte fra Middelfart Sparekasse, Fynske Bank, Toyota-Fonden, Dan-Bunkering og foreningens egne 193 medlemmer er det nu endelig lykkedes.

Ud mod Fænøsund ligger Middelfart Havbads nybyggede sauna, som er opført af lokale håndværkere.

 

Fyrtårnet på molen

– Tak til Middelfart Havbad for jeres engagement og velvilje for havnen. Tillykke med jeres nye sauna – fyrtårnet for enden af molen, siger viceborgmester Ulla Sørensen i sin indvielsestale og løfter glasset med champagne til skål.

Ud mod Fænøsund ligger Middelfart Havbads nybyggede sauna, som er opført af lokale håndværkere fra Kolster og Elcon.

– Skål og tak for hjælpen og godt samarbejde, siger Thomas Petersen og smager på champagnen. Så fortsætter han:
– Nå, hvem skal med i vandet?

Håndværkerne og sponsorerne står med frakker og pandebånd på og skutter sig med hænderne dybt begravet i lommerne. De kigger afventende på hinanden og smiler undvigende til formanden.

– Jeg er så kuldeskær, som man overhovedet kan være, siger afdelingsdirektøren i Middelfart Sparekasse, Louise Snitkjer.

– Jeg skal i hvert fald ikke i vandet, var det, jeg lovede på forhånd, forsikrer den lokale elektriker, Bjørn Pennach fra Elcon.

Thomas Petersen, formanden for Middelfart Havbad, og Per Mølgård, bestyrelsesmedlem, afprøver som de første den nye sauna.

Formanden Thomas Petersen og bestyrelsesmedlem Per Mølgård vover sig som de eneste i det få grader kolde vand. De vimser ind i den splinternye opvarmede sauna. De får hurtigt varmen, for kort tid efter tager de endnu et dyp i det kolde vand. Så vender de tilbage til saunaen igen.

 

Endnu en indvielse

– Det er altså ærgerlig timing, at vi er nødt til at slukke den igen allerede i morgen, siger Thomas Petersen til sin bademakker og refererer til Statsministerens seneste udmelding om nedlukningen af Middelfart Kommune.

Thomas Petersen, formanden for Middelfart Havbad, og Per Mølgård, bestyrelsesmedlem, afprøver som de første den nye sauna.

– Når vi må samles flere igen, indvier vi saunaen sammen med alle foreningens medlemmer, svarer Per Mølgård og fortsætter:
– Og så skal vi have anlagt noget plastik fra broen ind i saunaen, for prøv og se, hvor snavset her hurtigt bliver, påpeger Per Mølgård og kigger på gulvet i saunaen med de våde fodspor.

– Ja, der er mange ting, vi allerede ønsker os til saunaen – en svaber og en ekstra dørmåtte, svarer Thomas Petersen.

– Der er altså mange små ting, man skal være opmærksom på, når man har en sauna, som man ikke lige tænker over på forhånd, siger Per Mølgård.

Han og Thomas Petersen betragter den disede udsigt over Fænøsund fra panoramavinduet og man kan høre roen sænke sig i saunaen.